FAQ


Hur går en barn- och familjefotografering till?

Vid en barn- och familjefotografering börjar jag alltid med att skapa en kontakt med barnen innan jag tar fram kameran. För att hjälpa mig med det har jag Nicke som är min lilla kameraapa. När barnen är igång så brukar jag skoja, leka och busa med dem. De får visa vad de kan och leka olika lekar. Även ni föräldrar får vara med i lekarna. Sen gäller det för mig att läsa av barnen och känna in hur de är. En del barn behöver lite mer tid på sig och är lite mer avvaktande mot mig medan andra släpper loss direkt. Det som är viktigt är att det ska vara roligt att bli fotograferad och barnen ska inte behöva tänka på att de blir fotograferade. Jag försöker alltid ta bilder på hela familjen, syskonen, barnen separat och på er föräldrar.

Hur går en gravid/ par- fotografering till?

Precis som när jag fotograferar barn är det viktigt att etablera en kontakt först och sen är det mitt jobb att få er att slappna av och må bra framför kameran. Det är då som de naturliga fotografierna kommer, leenden som kommer inifrån. Jag brukar fråga saker, göra små lekar och uppgifter. När jag fotograferar par använder jag mig av en teknik som heter Moment Design.

Vad är Moment Design?

Moment Design är en teknik för att fotografera porträtt. Men det handlar om så mycket mer än att bara ta fina bilder. Moment Design handlar om att vara i nuet, det är en chans att berätta för de du älskar hur mycket de betyder för dig. Det är ett sätt att mysa, leka och skratta med de som du älskar. Mitt jobb som fotograf är att vara där i stunden med er och bjuda in er att skapa de här ögonblicken. Och självklart fångar jag och förevigar ögonblicken så att ni sen när ni tittar på bilderna kan återuppleva stunden.

Vad händer om det regnar?

Om vi har bokat en utomhusfotografering och det regnar flyttar vi fotograferingen till en annan dag.

Något speciellt vi ska tänka på?

Har ni små barn tänk på att boka fotograferingen så att den passar in med era barns sovtider. Det kan vara bra att ge barnen ett litet extra mellis innan fotograferingen så att energin inte tar slut. Vill ni ha med något speciellt/ någon rekvisita så går det bra. Eller om barnen vill ha med favoritnallen eller älsklingsleksaken för att känna sig trygga så går det bra.

Kan vi beställa inramningar och fotoböcker hos dig?

Det går jättebra. Jag erbjuder fotoböcker, inramningar och digitala filer. Fotoböckerna är personligt designade med fotoomslag. De trycks på högkvalitativt fotopapper och är så kallade lay-flat, det blir inga skarvar i mitten av boken. Inramningarna trycks även de på matt högkvalitativt fotopapper och ramas in i en vacker träram med glas.

Barnen vill inte vara med?

Jag brukar leka och busa med barnen och låta de visa vad de kan. Efter ett tag brukar de flesta barn vilja vara med och leka. Det ska inte kännas som en fotograferingsstund för de utan snarare som en lekstund. Har de en jättedålig dag och är jättetjuriga och inte alls vill vara med är det bättre att vi bokar in en ny dag att fotografera.

När kan vi bli fotograferade?

Jag fotograferar mestadels på vardagar och vissa helger. Maila eller ring mig så hittar vi en tid som passar oss båda.

Var kan vi fotograferas?

Jag utgår från Täby och fotograferar gärna utomhus, jag vet många fina platser i närområdet. Eller om ni vill så kommer jag hem till er och fotograferar. Kanske har ni en favoritplats där vi kan ses.

Vad ska man ha på sig?

Det viktigaste är att man har kläder som man känner sig bekväm i. Man kan tänka på att familjen matchar i val av färger och material om man vill. Vill ni ha ett speciellt tema? Det rådet jag brukar ge är att inte ha för mycket olika mönster på kläderna. Ska ni göra en förstoring att ha på väggen, fundera då på om det är någon färg som passar bättre att ha på sig.

Visar du bilderna på din hemsida?

Jag blir jätteglad om jag får visa era bilder på min hemsida och sociala medier. Vill ni inte det så gör jag inte det.

Hur är det med rättigheterna för bilderna?

Ni får fri användningsrätt för privat bruk av bilderna. Det innebär att ni får använda bilderna på internet samt framkalla bilderna. Bilderna får inte ändras efter leverans och vid publicering ska Foto: Elin Sommerfeld anges.

Vad händer efter fotograferingen?

Efter fotograferingen går jag hem och går igenom era bilder och rensar och redigerar. Sen lägger jag upp bilderna i ett webbgalleri med lösenord och ni kan i lugn och ro gå igenom bilderna och välja ut vilka ni vill ha.

Jag vill boka en fotografering, hur går jag vidare nu?

Skicka ett mail till elin@sommerfeld.se eller ring mig på 070 914 15 56 så bokar vi en dag.