Att välja miljö till porträttet


Hur ska man veta var man ska ta en porträttbild? Var bilden tas spelar stor roll för bilden. Miljön hjälper till att skapa en stämning, förstärka din historia och visa lite mer av vem du är. Hur ska man tänka då? Jag brukar ställa 2 frågor:

  1. Vem ska porträtteras? Är det personalporträtt, författarporträtt eller VD-porträtt?
  2. Vad ska bilden användas till? Ska bilden användas till en artikel, sociala medier eller en pressrelease?

Här kommer några exempel på hur miljön kan användas till olika typer av porträtt.

Porträtt i inomhusmiljö

Att ta porträtt i miljö inomhus gör att man kan visa mer av miljön och använda sig av olika props inomhus. Är man på själva företaget kan man ta med miljön på företaget. Kanske säljer de någon produkt som kan synas i bakgrunden? Har de en verkstad kan man låta den vara i bakgrunden. Är man i en offentlig miljö inomhus kan man använda trappor/loungegrupper/ fina bakgrundsväggar.


Ledningsgrupp

Här har jag fotograferat en ledningsgrupp i miljö.

Personalporträtt

Om du ska ta personalporträtt och det är många medarbetare kan det vara en bra idé att använda en neutral bakgrund som lätt går att återskapa. Om det är fler porträtt som ska tas vid ett senare tillfälle om det är nyanställda är det bra att kunna få till likadana porträtt.


Porträtt i utomhusmiljö

Att ta porträttbilder utomhus öppnar upp för kreativiteten rejält. Man kan leka med olika miljöer. Fota vid ett slott för lite glamorösare bilder. För lättsamma bilder till sociala medier kan man leka runt i stadsmiljö. Använd trappor, olika fasader, gator och torg. För en jordnära person kan det passa med bilder i naturen. Sen kan man gå helt tvärtemot och ställa en fåtölj/stol ute i naturen för att få bilden att sticka ut lite.

Personalporträtt utomhus

Man kan självklart ta personalporträtt utomhus. Det man ska tänka på är om det kommer nyanställda att man kan återskapa bakgrunden om det behövs. Man får ta hänsyn till årstid/ljus/väder osv.


Publicerad: 2021-08-30    |    Mer om: Corporate Företagsfotografering Tips